Interview met Itanks op 6 september

‘’Een breed palet aan kennis en innovatie.’’ Dat is het uitgangspunt van Houweling Industrial Projects B.V. (H.I.P.). ‘’Innovatie is overal, maar moet vooral gestimuleerd worden’’, aldus Herman Houweling, eigenaar van Houweling Industrial Projects. Itanks sprak met deze ondernemer over staalconstructies en de duurzame en efficiënte koers van H.I.P.

Houweling Industrial Projects B.V. (H.I.P.) is een jonge onderneming gefocust op made-to-measure staalconstructies. De onderneming heeft al verschillende projecten op haar naam staan, waaronder samenwerkingen met De Roodhart Group en Verwater.

Deze projecten reiken verder dan tankopslag- en onderhoudsbranche binnen het havengebied. Het bedrijf produceert tevens staalconstructies voor ziekenhuizen, dierentuinen, gevangenissen en het WTC in Rotterdam. Een breed palet aan kennis en innovatiepotentieel dus!

Het begon allemaal in Canada

Herman Houweling, geboren in Canada, kwam voor het eerst in aanraking met de kracht van innovatie in het noorden van Columbia. De winterse temperaturen van rond de -40 ºC zorgden voor bevroren leidingen wanneer de verwarming uit was. Dit gebeurde met regelmaat wanneer men voor langere periodes niet thuis was en er onvoldoende hout op voorraad was. Met behulp van ‘’pellet stoves’’ (pelletkachels), die werkten op houtkorrels, konden de kachels voor een langere periode warmte afgeven, waardoor bevroren leidingen werden geminimaliseerd.

Herman vervulde een commerciële rol binnen het bedrijf van zijn neef, wat o.a. pelletkachels produceerde, en zorgde voor een succesvolle lancering op de Canadese markt in de jaren ’80. De toepassingen van deze innovatie zijn de loop der jaren verder ontwikkeld en worden inmiddels wereldwijd gebruikt in o.a. energiecentrales.

Breakfast Brainstorm

Samen met zijn neef hielp Herman het bedrijf verder uitbouwen. ‘’Een goede brainstorm zorgt voor innovatieve ideeën’’, aldus Herman. Deze ‘’breakfast brainstorm’’ sessies, waarin de bedrijfsontwikkelingen werden besproken, zorgden voor nieuwe ideeën. En dat brengt ons op de kracht van innovatie. Herman gelooft in de kracht van innovatie en in de mensen die dit stimuleren.

Inmiddels is hij actief bestuurslid van de VAP (Vereniging Aannemers in Petrochemie), medeoprichter van de Rijnmond Roundtable en sponsor van iTanks. Met behulp van deze belangrijke netwerken hoopt hij dan ook binnen H.I.P. te blijven innoveren op het gebied van staalconstructies om zo conform de filosofie van iTanks van individuele uitdagingen naar gezamenlijke oplossingen te werken. Voor een sneller, veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker resultaat!

‘’Innovatie ligt in de handen van mensen. Wij hoeven dit alleen maar te stimuleren en faciliteren, zodat deze ideeën in de praktijk worden gebracht’’, aldus Herman Houweling!